Ένα άρθρο που πιστεύω πως θα φανεί χρήσιμο κυρίως στις μαμάδες...
Υγρά πανάκια
Αν έχετε μωρό, προφανώς θα είστε η μεγάλη μερίδα πελατών που καταναλώνουν μωρομάντηλα. Αυτό δε σημαίνει πως αν σταματούσατε να τα αγοράζετε το μωρό σας θα αρρώσταινε ή θα έμενε βρώμικο. Το μωρομάντηλο δεν είναι η μόνη λύση, είναι απλά η ευκολία που επικράτησε. Μήπως αν γυρνούσαμε λίγο πίσω στο χρόνο τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;
Τι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικά; Και κυρίως, γιατί να το κάνουμε;
☺ Γιατί το δέρμα μας δεν είναι συμβατό με τις χημικούρες που περιέχονται στα υγρά των βιομηχανικών μωρομάντηλων.
☺ Γιατί το δέρμα του μωρού, είναι ακόμα πιο ευαίσθητο. Έχει όλη τη ζωή μπροστά του να εκτεθεί στα χημικά του μοντέρνου κόσμου. Ας μην το αναγκάσουμε να το κάνει πριν μάθει καν να περπατάει.
☺ Γιατί τα βιομηχανικά μωρομάντηλα μετά τη χρήση τους είναι σκουπίδια που ούτε ανακυκλώνονται, ούτε επαναχρησιμοποιούνται, ούτε καν αποσυντίθενται, μια που δεν είναι χαρτί ή βαμβάκι, οπότε ούτε κομποστοποιούνται.
☺ Γιατί αν ξεμείνουμε από μωρομάντηλα Σάββατο βράδυ ή Κυριακή μεσημέρι πρέπει να περιμένουμε να ξανανοίξουν τα σούπερ μάρκετ.
Εναλλακτικά λοιπόν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικά βαμβακερά πετσετένια πανάκια. Για να τα "φτιάξετε" δε χρειάζεστε καν ραπτομηχανή. Να πως:
Πάρτε από ένα υφασματάδικο 1-2 μέτρα απλή λεπτή πετσέτα. (το καλύτερο είναι πως μπορείτε να βρείτε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων!)
Κόψτε την στο μέγεθος του μωρομάντηλου, και καρικώστε με το χέρι το κάθε κομμάτι γύρω γύρω, ώστε να μην ξεφτίζει σε κάθε πλύσιμο.
Βάλτε στο τροφοδοτικό σας δοχείο (που μπορεί κάλλιστα να είναι κι ένα απλό στεγανό τάπερ) την ποσότητα που χρησιμοποιείτε συνήθως για μία μέρα. 10-20 π.χ.
Ο λόγος που δε μπορούμε να φτιάξουμε 100 μωρομάντηλα και να τα χρησιμοποιήσουμε σε βάθος χρόνου, είναι πως τα δικά μας δεν είναι χημικά, άρα με την υγρασία ενδέχεται να μουχλιάσουν. Εναλλακτικά για μεγαλύτερη ποσότητα διαθέσιμων μωρομάντηλων, μπορείτε να τα αφήσετε στεγνά, και να τα βρέχετε πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Φτιάξτε το μίγμα με το οποίο θα περιποιείστε το μωρό (ή και τον εαυτό σας), και περιχύστε ή αποθηκεύστε σε μπουκάλι.
Συνταγή:Μια κούπα αφέψημα χαμομήλι
Ένα κουταλάκι ελαιόλαδο
1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου.
Προστατεύει από ερεθισμούς και συγκάμματα, χωρίς εκχυλίσματα πετρελαιοειδών..
Κι αν νομίζετε πως αυτό το post δε σας αφορά επειδή δεν έχετε μωρό, ενημερώνω πως ούτε κι εγώ έχω. Τα'χω χρειαστεί όμως σε περίπτωση που νοσηλεύτηκα, και ειδικά σε ταξίδια.
Ύστερα, με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε αντί για μωρομάντηλα, αλλάζοντας το μίγμα να φτιάξουμε απολυμαντικά πετσετάκια, που αυτά κι αν είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις όπως νοσηλείας, και ταξιδιού όπου αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε δημόσιες τουαλέτες.
Για τα απολυμαντικά μας πανάκια, θα περιχύσουμε την πετσέτα με το μίγμα που προτιμάμε.
Η πρώτη εκδοχή:Μια κούπα αφέψημα θυμάρι
Ένα κουταλάκι βόρακα
1/4 κούπας χυμό λεμόνι
Βάλτε τα σε μπωλ, κι ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως ο βόρακας πριν περιχύσετε τα πανάκια σας.
Η δεύτερη εκδοχή:Μια κούπα λευκό αποσταγμένο ξύδι (το βρίσκετε σε οινοποιεία και σε κεντρικά καταστήματα με έθνικ προϊόντα)
3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
Τέλος, υπάρχουν πάντα και οι φανατικοί της επιχείρησης "Καθαρά Χέρια", που καταναλώνουν υγρά χειρομάντηλα. Λογικό, μια που δεν έχουμε πάντα την ευχέρεια να πλύνουμε τα χέρια μας όταν πρέπει. Αυτή η συνταγή είναι ο σωτήρας μου στη δουλειά. Στυλό, πληκτρολόγιο, ποντίκι, τηλέφωνο, χειραψίες και άλλα δεινά, δε με αφήνουν να τρέχω στο WC κάθε πέντε λεπτά, όμως τα χέρια μου θέλω να'ναι καθαρά. Η λύση;
Μίγμα για χειρομάντηλα, ή απλώς απολυμαντική λοσιόν χεριών.1/3 της κούπας καθαρό οινόπνευμα (ή και λοσιόν αρωματισμένη)
1/3 της κούπας νερό
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι (φρέσκο, ή εμφιαλωμένο χωρίς ζάχαρη)
2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και το καλάθι για τα άπλυτα.. Μην τρομάζετε, στην περίπτωσή μας, αρκεί ένα σακουλάκι με ζιπ, όπου θα πετάτε τα χρησιμοποιημένα πανάκια σας μέχρι να γυρίσετε σπίτι.
Μην ξεχνάτε πως δεν πρόκειται για συνθετικά πανάκια, αλλά για βαμβακερά. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τα ξεβγάλετε (αν είναι πολύ λερωμένα) και να τα αφήσετε να στεγνώσουν αν αργεί η στιγμή της πλύσης στο πλυντήριο. Γενικά δεν αφήνουμε βρεγμένα υφάσματα μέσα στα άπλυτα, γιατί η μούχλα καραδοκεί.